Zoeken:
Home
GO! Informatie
Melden
PBM+VGWM handhaving
Toolboxen
Pas scanner
Update in de keet
Bij nood & ongevallen

Update in de keet

Ontvang dit document per e-mail.

E-mailadress:

    

November 2018

Herfst... Het is steeds later licht.
Dat betekent dat we regelmatig in het donker werken. En daardoor zien we die kleine kuil of het object op de bouw-plaats minder goed. Zorg ervoor dat jouw werkplek altijd goed verlicht is én dat je opvalt voor anderen! Een hoofdlampje op je helm, voldoende bouwlampen en reflecterende mouwen bijvoorbeeld

Oktober 2018

Is het jou al opgevallen? De WPI tool is aangepast. Op basis van jullie feedback is de tool verbeterd. De vragenlijst die je nu ziet, is afgestemd op jouw werkzaamheden. Daarnaast kun je acties direct in de tool afhandelen (i.p.v. alleen in Ires) en kun je zowel op mobiel als op de laptop alles invullen. Bedankt voor het meedenken! En blijf dit ook doen. Want met het goed doorlopen van een WPI, voorkomen we echt ongevallen!

September 2018

In deze Update in de Keet aandacht voor veiligheid in het ontwerp. Kijk deze maand eens goed om je heen of je onveilige situaties ziet die met een veilig ontwerp niet hadden plaatsgevonden. Bespreek de situatie en meld ze via de GO! app. Ontwerpers horen graag hoe zij kunnen bijdragen aan veiligheid.

Zonnebril af, veiligheidsbril op

De bouwvak is alweer (bijna) voorbij. Hopelijk heb je een goede vakantie gehad. Vanaf nu verruilen we de zonnebril weer voor de (figuurlijke) veiligheidsbril. Bereid je goed voor om na een rustperiode weer veilig aan het werk te gaan.
Controleer de bouwplaats want het kan zijn dat er dingen zijn veranderd. Begin met een uitgebreide LMRA. Spoel de waterleidingen door en controleer het materieel en het gereedschap voor je begint.
En het allerbelangrijkste: zorg goed voor jezelf. Kom terug in een prettig slaap- en werkritme, bescherm jezelf tegen de zon en drink voldoende water.
Veilig werken doe je niet alleen dus let ook goed op elkaar. En zie je een onveilige situatie? Meld dit dan in de GO! app en bespreek het met jouw leidinggevende.
Samen gaan we er weer veilig tegenaan!

Dubbel check voor vakantie vertrek

Wist je dat de meeste ongevallen vlak voor de vakantie plaatsvinden? Let goed op jezelf en op elkaar. Ook vragen we jou om een extra check te doen voor je met vakantie gaat; laat alles opgeruimd en afgesloten achter. Succes met de laatste loodjes voor de bouwvak en alvast een fijne vakantie! Geniet ervan en komt uitgerust terug.

Juli 2018

Ligt jouw bouwplaats er in de vakantieperiode verlaten bij?
Dat vraagt om een extra check en maatregelen voor de bouwvak start.

Fijne vakantie!

Juni 2018

In de vorige update in de keet werd aangegeven dat struikelen nog steeds de meest voorkomende oorzaak is van onze ongevallen. Lees de update nog eens terug voor tips en ideeën vanuit jullie meldingen om struikelgevaar te voorkomen.

Mei 2018

Struikelen is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van ongevallen.
Dat blijkt uit analyse van het afgelopen half jaar. Ook uit de GO! meldingen komt naar voren dat onveilige situaties vaak te maken hebben met struikelgevaar. De hoofdreden? De bouwplaats die niet opgeruimd is of waar looppaden ontbreken. Er is niet altijd genoeg ruimte voor materialen, onvoldoende tijd om op te ruimen en soms ook onvoldoende bewustwording van hoe belangrijk een nette bouwplaats is.
Hoe houden we de bouwplaats netjes? Tips op basis van jullie meldingen vinden jullie in de Update van deze maand.

April 2018

Tijdens en na de veiligheidsdag zijn veel teams aan de slag gegaan met het thema smartphone gebruik. Dank voor jullie actieve bijdragen!
Verschillende teams hebben tips en ideeën gedeeld of afspraken
gemaakt met elkaar. Een drietal van die afspraken brengen we graag nog een keer bij jullie onder de aandacht in de update in de keet van deze maand.

Maart 2018

Deze week vrijdag is het zo ver: de landelijke veiligheidsdag. Dit jaar is het thema: Veiligheid en jouw omgeving.

Heb jij al gehoord waar en hoe laat jij bij de toolbox aanwezig dient te zijn? Voor alle medewerkers van Heijmans is er 16 maart een toolbox. Deze wordt georganiseerd door jouw leidinggevende.

Er zijn twee toolboxen: 1. Toolbox (smart)phone gebruik en 2. Wat kan IK doen? De toolboxen zijn beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Pools. Heb je vragen? Neem contact op met jouw leidinggevende.

Veel plezier 16 maart!

Februari 2018

De landelijke veiligheidsdag staat weer voor de deur en uiteraard doet Heijmans weer mee op vrijdag 16 maart aanstaande. Dit jaar is het thema Veiligheid in mijn omgeving. De werkgroep die zich bezighoudt met de organisatie zal ervoor zorgen dat het programma en de toolboxen op tijd worden gecommuniceerd via het intranet en per e-mail. Iedereen wordt verzocht die dag te reserveren en actief deel te nemen aan het programma.

Januari 2018

2018 is nog maar net begonnen. Velen van ons hebben goede voornemens gemaakt, maar ook in het kader van veiligheid? Heb je bijvoorbeeld gedacht aan hoe je nog veiliger kunt werken door bijvoorbeeld de bouwplaats te checken voordat je begint. De GO! app melding van de maand is hier een mooi voorbeeld van!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2018?

De beste wensen voor het nieuwe jaar!

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2018? En heb je daarbij ook gedacht aan hoe je nog veiliger kunt werken?
Ter inspiratie deze poster met goede voornemens. We vragen je stil te staan bij wat jij kan doen.

Op een mooi, gezond en veilig 2018!

Winterse omstandigheden

Brrr… koud opeens! Het koelt opeens flink af en dat brengt risico’s met zich mee.
Daarom treffen we in deze koude en donkere periode extra maatregelen. Wil je weten wat? Bekijk dan de bijgaande poster en de toolbox “winterse omstandigheden”.

Samen kunnen we ongevallen in de winter voorkomen, zodat we allemaal veilig de feestdagen in gaan.

December 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor winterse omstandigheden, de laatste loodjes van het jaar en complimenten voor Pieter Wakker die zag dat de werksituatie zo onveilig was door de wegzakkende grond dat hij de werkzaamheden stil legde en de ondergrond verbeterde.

November 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor het herfst weer, een mooi voorbeeld van samenwerken aan veiligheid in de keten door samenwerking met onze onderaannemers en compliment voor Martijn Rademakers die niet alleen onveilige situaties oplost, maar ook helpt om deze in de toekomst te voorkomen.

Herfst! Korte donkere dagen

Herfst... Het is steeds later licht. Dat betekent dat we regelmatig in het donker beginnen met werken. Dat brengt risico's met zich mee! Een kleine kuil of een struikel object kan grote gevolgen hebben als je deze niet ziet. En die kans is groot als het nog donker is. Zorg daarom dat jouw werkplek goed verlicht is. En neem loopverlichting mee, zoals een hoofdlampje. Zo zorg je dat je je omgeving goed kan zien. En wat denk je van jouw zichtbaarheid voor anderen? Trek bij slecht zicht iets aan met lange reflecterende mouwen. En wees je er van bewust dat je minder opvalt.

Ieder seizoen brengt andere risico’s met zich mee, wees je hiervan bewust en neem maatregelen.

Oktober 2017

Deze maand een update in de keet met een zwarte rand... geschokt en verdrietig informeren we jullie over een ongeval waarbij een van onze collega’s is overleden.

September 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor aangepaste regelgeving voor het verplaatsen van graafbakken, de uitrol van de veiligheidsfilm en complimenten voor Paul van den Berg en zijn alertheid op veiligheid in tijdelijke situaties.

Veilig ná de bouwvak

De bouwvak is (bijna) voorbij. Ik hoop dat je een heerlijke vakantie hebt gehad! Onder het mom een goed begin is het halve werk, vragen we na de bouwvak extra aandacht voor veiligheid. De periode na de bouwvak kent namelijk vaak een piek in het aantal ongevallen en dat gaan we dit jaar anders doen!

Middels een toolbox vragen we extra aandacht voor veilig werken na de bouwvak. Waardoor komt het eigenlijk dat er na de vakantie meer ongevallen zijn? En belangrijker, hoe kunnen we dit voorkomen? Het verzoek om deze toolbox in de eerste week na de bouwvak te houden voor alle bouwplaatsmedewerkers: http://www.geenongevallen.nl/toolbox/veilig-na-de-bouwvak.html
1) Licht kort toe waarom dit onderwerp relevant is;
2) Leg de stellingen voor aan de bouwplaatsmedewerkers en laat ze hierop reageren;
3) Vraag naar de risico’s die zij zien in de periode na de bouwvak, controleer of alle risico’s benoemd zijn en vul indien nodig aan;
4) Vraag naar de maatregelen die volgens hen getroffen moeten

Augustus 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor vakantie perikelen, herinnering wat te doen bij een veiligheidsdilemma en complimenten voor Carlo de Rooij (asfaltwerker) en zijn alertheid en het ter sprake brengen van de risico’s bij stoomvorming bij asfaltwerkzaamheden.
Daarnaast hierbij ook complimenten voor Utiliteit, jullie hebben al 4 maanden geen ongeval met verzuim gehad en zijn naar een IF van 1,2 gezakt, ga zo door!

Juli 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor het grote aantal ongevallen afgelopen maand, een oproep om een goede voorbereiding te treffen om veilig de bouwvak in te gaan (denk ook aan de toolbox hiervoor) en complimenten voor Andre Dorp (voorman woningbouw) en zijn alertheid en actie bij een onveilige situatie.

Voorbereiding voor een veilige bouwvak

De bouwvak staat voor de deur! Voor velen een periode waarin we op vakantie gaan, genieten van het heerlijke weer en veel tijd doorbrengen met onze familie en vrienden.
De bouwplaats ligt er in deze periode vaak verlaten bij. Een uitnodiging voor spelende kinderen en criminelen en dat brengt risico’s met zich mee. Denk daarom goed na hoe je de bouwplaats veilig achter kan laten. Tref maatregelen zodat we allemaal met een gerust hart op vakantie kunnen gaan en de bouwplaats veilig achter laten.

Juni 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor het gebruik van het VGWM handboekje en een oproep om aanvullingen te melden, aandacht voor eenmalige hijsbanden en complimenten voor het groeiend veiligheidsbewustzijn, laten we dit volhouden en doorzetten.

Mei 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor het broedseizoen en bijbehorende maatregelen, het gewicht van onze bedrijfsvoertuigen en alle veiligheidsrisico’s van dien en complimenten voor het veiligheidsbesef van een monteur en uitvoerder van de vestiging Diemen.

April 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor omgang met gevaarlijke stoffen, zorg dragen voor elkaar en een uitvoerder die door een van onze onderaannemers in het zonnetje is gezet.

Terugblik Nationale Veiligheidsdag 2017

Een extra uitgave, met hierin een terugblik op een succesvolle eerste nationale veiligheidsdag.

Maart 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor Eigenaarschap (een van de speerpunten voor 2017) en een opdracht in aanloop naar de eerste nationale veiligheidsdag in de bouw op vrijdag 17 maart 2017. Voor alle leidinggevende in de uitvoering, jullie hebben reeds een mail ontvangen met instructie voor de Nationale veiligheidsdag.

Februari 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor de speerpunten voor 2017 om de volgende stap te maken naar nog veiligere werkomstandigheden, de 2500ste GO! APP melding en de eerste nationale veiligheidsdag in de bouw op vrijdag 17 maart 2017. Voor alle uitvoerders en chefmonteurs zet deze datum alvast in je agenda en houdt er rekening mee dat we op die dag allemaal in de ochtend een toolbox zullen houden, meer info volgt.

Januari 2017

In deze Update in de Keet aandacht voor winterse weersomstandigheden en goede voornemens voor 2017.

(Vanaf nu heeft de Update in de Keet de naam van de maand waarin deze uitgegeven wordt. Dit is dus de Update in de Keet – Januari, het klopt dus dat er geen Update in de Keet - december 2016 is.)

November 2016

In deze Update in de Keet aandacht voor onderhoud en keuring van gereedschap tijdens de kerstvakantie en orde en netheid op de bouwplaats.

Oktober 2016

Deze maand is de ongevallenfrequentie gelijk gebleven met vorige maand. In deze Update in de Keet is aandacht voor de scholingsdagen nieuwe stijl voor bouwplaatsmedewerkers Infra en aan veiligheid in het ontwerp.

September 2016

In tegenstelling tot vorig jaar september, was er deze maand géén piek in het aantal ongevallen. Het IF cijfer is dan ook weer gezakt. En jullie aandacht voor veiligheid na de bouwvak heeft een groot aantal meldingen opgeleverd, ga zo door!
In deze Update in de Keet ook aandacht voor de LMRA (Laatste Minuut Risico Analyse) en de digitale WPI (werkplekinspectie) die sinds kort te gebruiken is.

Augustus 2016

We hebben goed nieuws en slecht nieuws; het gaat goed met onze alertheid op veiligheid, het aantal meldingen blijft stijgen; maar het IF cijfer is helaas gestegen naar 3,8.
Daarom deze maand aandacht voor de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor veiligheid en het belang van meldingen.

Juli 2016

Helaas is het IF cijfer gestegen naar 3,5, door twee ongevallen met verzuim de afgelopen maand. Woningbouw heeft echter al een half jaar geen IF ongeval gehad, complimenten, houd dit vol. Daarnaast aandacht voor veiligheid tijdens de bouwvak wanneer er doorgewerkt wordt en de gezamenlijke verantwoordelijkheid met betrekking tot veiligheid.

Juni 2016

Het IF cijfer is deze maand helaas niet gedaald, maar gelijk gebleven. Dit komt door een drietal ongevallen bij Infra, waar helaas de afgelopen maanden geen verbetering is te zien in de cijfers. Het aantal ongevallen (Heijmans en onderaannemers) daalt wel al met 15% ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast complimenten voor Utiliteit en Wonen. Het aantal ongevallen bij Utiliteit is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. En Wonen heeft al 5(!) maanden zonder IF ongevallen. Ga zo door! Daarnaast aandacht voor veiligheid tijdens de bouwvak en de keuring van materieel.

April 2016

Met deze maand aandacht voor het melden van goede voorbeelden en de melding van de maand, die dit keer gaat naar twee identieke meldingen op twee verschillende locaties. Verder is het IF cijfer ook deze maand weer gezakt! Ga zo door allen! Utiliteit en Woningbouw hebben deze maand géén IF ongevallen gehad en het aantal ongevallen daalt ook. We zijn op de goede weg.

Mei 2016

Met deze maand helaas een stijging in het IF cijfer door 3 ongevallen afgelopen maand (vorig jaar mei hadden we géén ongevallen)! Daarnaast aandacht voor extra inspectie vanuit de arbeidsinspectie. De introductie van 13 nieuwe GO! Coaches en nieuws over de digitale WPI.

Maart 2016

Deze maand complimenten voor Utiliteit en Woningbouw m.b.t. de veiligheidsprestaties. Verder aandacht voor het handhavingsbeleid en de aankondiging van 13 nieuwe GO! Coaches.

Februari 2016

Met deze maand een mooi voorbeeld van samenwerking op het gebied van veiligheid via de GO! APP melding van de maand en goed nieuws, want het IF cijfer is wederom gedaald. Houd die aandacht voor veiligheid vast!

Januari 2016

Goed nieuws: jullie extra aandacht voor veiligheid in januari heeft gewerkt! Daarnaast in deze Update in de Keet een update vanuit de GO! Coaches en een opfrisser over het melden via de GO! APP.

December 2015

Allereerst de beste wensen voor 2016! In deze maand complimenten voor jullie bijdrage aan het IF over 2015 en extra aandacht voor veiligheid in januari.

November 2015

In deze update in de keet aandacht voor de melding van de maand, een mooi voorbeeld van een verbetersuggestie. En iedereen alvast fijne en veilige feestdagen toegewenst.

Oktober 2015

In deze update in de keet aandacht voor de 1000ste melding, een nieuwe mijlpaal!

September 2015

In deze update in de keet aandacht voor de tegenvallende veiligheidsprestaties in de maand september. En een oproep om mee te denken over de focus van het GO! programma in 2016.

Augustus 2015

In deze update in de keet aandacht voor extreme weersomstandigheden, het belang van het goed afsluiten van de bouwplaats voor voorbijgangers en lof voor de melders die met hun meldingen van onveilgie situaties het werk veiliger maken!

Juli 2015

Het IF cijfer is weer gedaald! Dankzij jullie inzet op het gebied van veiligheid is het IF cijfer gedaald naar 4,0 Heijmans breed. De sterkste daling is te zien bij Utiliteit, zij zijn van een 5,6 naar een 3,6 gedaald. Complimenten hiervoor!
Houd dit vast en besteed ook tijdens en na de bouwvak extra aandacht aan veiligheid.

Juni 2015

In deze Update in de Keet complimenten voor Woningbouw die de 4 maanden géén IF ongevallen hebben gehad, ga zo door! Daarnaast extra aandacht voor veiligheid in de maand juli, met de vakantie voor de deur, het goede weer en ons hoofd nog bij die gezellige BBQ.

Mei 2015

In deze Update in de Keet aandacht voor de zeer goede veiligheidsprestaties in de maand mei. Dit soort resultaten zijn alleen te realiseren door gezamenlijke inspanning. Allen bedankt voor jullie bijdrage hieraan!

April 2015

In deze update in de keet aandacht voor de GO! weken van de GO! Coaches en het grote aantal downloads van de GO! APP.

Maart 2015

In deze update in de keet aandacht voor de 500ste GO! APP melding, de vernieuwde GO! APP en dank aan jullie voor het grote aantal meldingen deze maand!

Februari 2015

In deze update:
- de recente ontwikkelingen en nieuws omtrent GO!
- onze veiligheidsprestaties (IF cijfer en totaal aantal ongevallen)
- de GO! APP meldingen waar we van kunnen leren

Januari 2015

Deze week in de Update in de Keet aandacht voor de scholingsdagen en de GO! APP melding van de maand door Ludwig Cissen

December 2014 - Gelukkig Nieuwjaar!

In deze update ondermeer:
- GO App krijgt terugmelding
- Ongevallen met 2% gedaald!

November 2014

- Real live monitoring GO!
- GO coaches